Contest Gambar Suddenly

Views
Asssalamualaikum ♥
Tekan kalau nak join

Ok laa Areed , miraa dah follow like semua skali yg cara nak dapatkan markah lebih XD tacaye ke ? meh nah hangpa tengok ni yaa ? :D





Tadaa ! Saya dapat full mark kan untuk yg di atas ini ? tapi mungkin saya akan kekurangan markah bagi photo yg saya selitkan . bukan itu shja kot -.- entri sy ini pun agak kurang menarik sebab saya late update atas sebab tertentu . so ini photo nya ;

Ok sebenarnya saya kekurangan photo tiba-tiba . adakah ini dikatagorikan sebagai gambar tiba-tiba juga ? entah laa haha itu saya sedang tengok emster :p

Nikmati secawan teh .. nyum ! sebenarnya bukan ada isi pun dalam mug tu haha saya berlakon depan cam sahaja mehehe btw ignore me messy room -.-

hehe ! sayaaang diaa . boleh kan saya letak photo dia ? saya tiada gambar tiba-tiba T^T dia pulaa banyak gambar tiba-tiba tapi sy selit satu je takut tak kne trime :p
Sebenarnya miraa tak banyak photo yg d snap oleh orang sebab miraa yg salu snap photo org . miraa ni kalau boleh nak mlekat dengan cam je . nak snap je sume benda yg miraa nampak . so mesty awok paham kan knape sy takde photo tiba-tiba ? XD hope awok sudi trima photo di atas

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Freebies header ...

Views
Asssalamualaikum ♥
Dah lama miraa tak bagi freebies kan ? eleh , marah lettew kan korang ? haha well miraa kan ada buat tempahan dan itu juga yg membuatkan miraa menjdai kedekuts sedikits hihi ! Btw miraa da pernah bagi freebies header tulisan , and oso tulisan+photo . but now miraa nak bagi header yg sesuai untuk blog melekat ! :D meh tekan untuk ambil code . Btw photo bawah ni hanya preview , URL dy pulak untuk yg header semata-mata .







Bagi mereka yg tak tahu macamana nak guna header tu or cara nak bagi lawa header tu , korang boleh picit kat sini . Miraa ada buat full tutorial about that . Kalau tak tahu cara nak letak header guna URL korang boleh intai vid tutor dekat sini ya ? ;) okai semoga korang happy !

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

First vid tuto MH

Views
Asssalamualaikum ♥




Hehe ! anda nampak photo di atas ? haha well mira takde software nak rakam masa edit so miraa guna photo animation je . Tuto ni miraa buat bagi yang tak brape paham dengan entry tuto miraa yang cara kemaskan kawasan header tu . So kalau nak tahu korang tekan photo itu then tengok kat youtube ok ? ;)

Miraa siapkan vid ni dalam masa 1 jam sebab nak snap , edit and buat memacam lagi . Upload pula ? first miraa upload ambil masa 1 jam untuk 57% but then error ! mesti faham kan perasaan tu ? then masa pergi tution tadi miraa ambil about 30-40min untuk upload an Alhamdulillah berjaya jugak :'D so korang jangan lupa tengok ye ? now miraa tengah nak buat hijab tuto pulak ahaha tata

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Saya join contest blog ala tomey tomey

Views
Asssalamualaikum ♥

Photobucket
Tags : Iera , Yaya , Mimi


Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Contest Cantik Bertudung by Farina Hunny

Views
Asssalamualaikum ♥
SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :
1. Digalakkan FOLLOW blog Farina .
2. Buat entry Contest "Cantik Bertudung" by Farina Hunny
3. Copy banner + FULL ENTRY( bermula dari SYARAT sampai BEST BY ye ) , then paste kat entry korang tuh .
4. Sertakan gambar ( LENGKAP BERTUDUNG ) yang korang nak pertaruhkan . MAKSIMUM 3 sahaja :)
5. Gambar yang dipertaruhkan menjadi hak farinahunny.blogspot.com sepenuhnya
5. tag 3 orang kawan , pastikan dorang tau .
6. Link entry korang kat ruangan komen ( KALAU PRIVACY BLOG , takleh buka , AUTOMATIK batal )

HADIAH-HADIAH :
FIRST PRIZE
❤ sehelai tudung / selendang
❤ sebuah buku
❤ seutas tasbih
❤ brooch
❤ ::: FREE sulam manik kat baju kurung :::
SECOND PRIZE
❤ sehelai tudung / selendang
❤ sebuah buku
❤ seutas tasbih
❤ brooch
THIRD PRIZE
❤ sehelai tudung / selendang
❤ sebuah buku
❤ brooch
 
Limit 3 photo sahaja kan ? ok amek tiga photo XD btw macam biasa , saya nak tag Ain , Amna and oso Nadya . btw hampir lupa , tekan banner untuk join :)

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Contest Blog Paling Ohsem By Norfaiez Mars

Views
Asssalamualaikum ♥

Tags : Ain Amira , AMNA , Nadya
Fuhh penat view sponsors . Ohsem ka blog miraa ni ? :D entah laa tapi perasan nak join contest ni kan ? hihihi well I hope I could win one of the shawls or something that can be used ;0

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

First Photo Contest BY Dayah

Views
Asssalamualaikum ♥
Klik untuk join !
Syarat semua miraa dah ikut and patuhi . Kni tiba masanya untuk miraa tempekkan photo yg nak ditaruhkan XD tak lawaa pun .

Photo ni miraa ambil selepas miraa siapkan hw . Snap guna apa ? Tak lain dan tak bukan guna lappy sahaje ;)

Protect the boss versi bertudung :D aumm miraa saayaaaaaaaaaaang 'boss' miraa tu . hehe ignore my messy closet

Jeng jeng jeng ! Ini photo miraa masa tengah tumbuh jerawat . sebab tu laa ada plaster kih kih kih 
Okay laa kot . itu sahaja photo yg miraa nak taruhkan . miraa nak sangat menang sebab miraa nak topap tu XD boleh kan dayah ? hahaha ok gais tata !

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

How I missed you ..

Views
Asssalamualaikum ♥


Korang sihat tak ? Sihat ? Alhamdulillah . Miraa ni tatau ble nak sembuh -.,- dah sembuh kejap tapi sakit alek . Anyway sory kalau miraa ada tersalah apa-apa kat korang . maklumlah miraa pun manusia biasa . btw tajuk entri dan pembuka entri sungguh tak sama . baik .

Rindu ? Korang pernah tak rindu kat seseorang ? Ye laa pelik kalau korang tak pernah rindu .. emm masa tengok Running Man tadi ada Bigbang and opkos ada TOP >w< then tiba-tiba teringat kat dia T^T emm mula nya happy je miraa but then masa When Tomorrow Comes miraa tengok half je sebab tetiba mata miraa kuarkan cecair yg dinamakan 'air mata' XD

Miraa snanye rindu sangat kat dy and terlintas kat fikiran masa last day miraa dengan dy T^T our rs da nak 2 tahun and sumpah miraa bsyukur sgt sbab boleh sampai ke tahap ini . mmg LDR ni akan rumit kalau salah satu pasangan tu suka menipu . but like I said in my last stats , hubungan kitorang mula dengan penipuan :') bukan nak salahkah apa pun . ok da lari tajuk .

Last day at PJ , miraa awal bangun and sedia then kuar sat konon nak beli barang . miraa gtw dad yg miraa nak kuar . so around 9AM miraa dah kat Sogo tu . biasala lelaki lambat , miraa tunggu and fes time miraa sabar tnggu org . slame ni miraa akan tinggalkan je mem miraa f lambat sangat . bila dia sampai pulak dad bertalu-talu call T^T macamana nak gembira ?
brapa kali miraa crita benda ni ? entah sukati laa :'D tak banyak pun kitorang cakap-cakap and sebab masatu ada kawan dia so miraa takut nak cakap and maluu nak tengok dia T^T ya Allah ... pedih gila rasa hati ni bila teringat masa dia ada sblah sy T^T *tears falls* miraa tahan air mata miraa masa tu sebab ego tinggi masatu .
bilaa miraa sbrg jalan tu ..miraa tau lepas ni tak akan jumpa dia lagi ..kalau ya pun entah bilaa lagi .. miraa toleh lakang tapi dia dah hilang ..fes time miraa nangis in front public ..sampai hotel je miraa kesat mata then masuk toilet miraa nanges bila tengok T dia :'D miraa takde kuarkan any words masa kat dalam taxi . miraa diiam je . then masa otw pergi airport miraa tenung kat luar miraa ternangis lagi T^T
sampai kat airport , miraa dudo sambil text dia . sebelum masuk , kapal tu miraa pegi toilet ..miraa nak call dia tapi miraa takut :') tahu laa kan ? masa kat kapal pula , miraa sumbat tinge dengan hnsfree denga lagu entah apa ..masa miraa tengok luaa tingkap , miraa tapasan yg ai mata miraa kuar lagi ..nasib baik masa tu adik miraa dah tido . awal ken ? penat la tu .
sampai je Sabah , lepas amik beg miraa pegi toilet lagi ..tahu laa ? nangis :'D then Uncle Taxi datang dengan penuh kehairanan tengok bagasi yg banyak X'D masa tu dah malam and hujan pula . batt mp4 pun da nak habis . miraa tenung luaa alek then naaaaaaaangis lagi sekali .. sebek takda yg pasan sebab daa malam .. kemudian sampai kat rumah :')
fes expression , wow thank god selamat sampai :') masuk rums , simpan baju semua kat closet . termenung .. ingat lagi pasal T ? miraa bukak beg lagi satu then senyum tengok baju tu .. miraa call diaa ......n mase tu miraa nangis puas-puas .."kita dah jauh" hanye itu yg miraa ingat miraa cakap T^T itu laa kali ptame miraa nangis masa calling ..

korang mungkin bosan dan muak baca , tapi miraa kena lepaskan juga perasaan ni ..i missed him so much T^T korang paham tak perasaan tu ? sejak haritu , miraa berubah . miraa da jarang text dengan orang .. miraa bbtul banyak brubah lepas semua tu blaku .. kalau boleh , miraa nak jumpa dia lagi ..insyAllah .. korang nak bantu miraa ? :'D tekan donate haha .

now miraa nak kumpul duit spaye boleh bodek mom pegi sana lagi :") doa kan miraa spaye dapat kumpul duit ye ? hehe ! mom T^T bila nak dapat bonus tu ? kejam betul laa dorang lambat bagi mom duit ken ? X'D ok , maaf sebab miraa merapu :")

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Contest Sweet Moments

Views
Asssalamualaikum ♥

Untuk entri ni , miraa nak tag Nadyaa , kak Ain Amiraa and Ezzati :* join ye contest ni ! hehek ! okay , semua sponser miraa da follow like and ap yg ada kat syarat tu . now miraa nak mula bercerita . *aisemen*  btw ini ..

[ Entry bergambar ]

Termenung panjang nampaknya kau miraa ? hehe snanye saje posing macam ni . lepas siapkan kerja scola miraa amek lappy terus main webcam snap photo . apa yg sweet ? well yelaa miraa da siap keja scola XD psst , comel ken mejaa miraa ? miraa buat sendiri tuu dulu XD

Siapa peminat Korea ? mesti pernah tengok Protect The Boss kan ? hah korang rasa gambar miraa ada sama ta ? :D miraa nak buat sebijik like drama tu but si dia takdo photo sebegitu and miraa plak takda baju macam tu . So this is Protect The Boss versi Malaysia XD

Kewl kan kami beradik ? especeli my lil brother kat lakang tu haha masa ni dia tengah tunggu nak main bola kat scola but then pegi sibuk jadikan badmntn tu  pye pmukul jadi guitar XD amek ayat aneh haha
Mesti ramai yg dah tahu tentang rumah terbalik di Sabah kan ? hihi miraa dah pergi and memang BENAR ianya terbalik . kalau nak tahu ini laa rumah paaaaaling comel pernah miraa tengok tau . kalau korang nak pergi jom laa ke Sabah ;)

Ini pula pantai Tanjung Aru *beach II . masa ni miraa dengan lil brother miraa je yg pergi main air haha so jangan heran dengan photo ni sebab dy yg snap . 

Tempat yg sama juga mcm kat atas , ini taman kat Tanjung Aru . miraa terliur dengan buah kat pokok tu . macam mangga tapi bukan . haha skali lagi , adik miraa yg snap :)

jangan ditegur mengapa miraa senyum itu macam haha snanye miraa takley lupa dengan satu text bf miraa tu masa tengah men lappy , so tergelak and tak sedar terklik pulak snap ahah


Tertanya-tanya adakah itu Ochie hemster miraa ? haha ni snanye GP miraa dulu but dy sakit lalu mati T^T wuuwuu ni laa pic paling sweet GP miraa pernah pose haha comel ken ?

 From left to right mebi korang paham sikit apa kena dengan miraa kan ? haha kalau takpaham buat buat paham je :p

hihi ni me mom . photo ni masa kat Rumah Terbalik hehe me mom comel dr miraa ook i admit it hehe !

Siapakah ? ni miraa dengan adik miraa . masa ni busy buat persiapan untuk scola yg akan dilawat oleh entah . so stay kat scola untuk 4PM++ haha sweet moment ke ? entah haha

"you got the fire" haha knape pic ni sweet ? ni hah fes time miraa edit pic guna Adobe and apa yg miraa nak ia menjadi lol ! haha adik miraa jadi bahan uji kaji 

hehe miraa dengan momy lagi skali haha miraa tatau knape terpotong pic ni . jels kot camre miraa ken ? haha senget gile idong miraa tros . and yeahh mom miraa spoting gila dalam bab bergambar haha
Manade  panjang entry miraa ni kan XD pendek saje pun hahahha photo pun belum cukup tu haha kalau boleh nak masuk kan lagi bebanyak tapi line ciput sangat . so miraa da ikut semua syarat , tag and now nak tunggu admin cakap miraa menang je lagi haha paasan gile XD btw miraa harap miraa menang :p tata !

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Sewaan ruangan banner perminggu

Views
Asssalamualaikum ♥
Mcm yg korang nampak kat atas neh ^ ada kelip2 kan ? ok , miraa akan membuka sewaan ruangan banner tu . Dah kat atas skali tu n sure org nampak bila bukak blog miraa . Blog miraa pye traffik ok laa but not sampai 10000 sehari -.- tu memang dasat .

Terhad kepada 5 pelanggan . RM3 / week , RM10 / month . Untuk header pulak hanya utk satu header setiap minggu dengan harga RM5 . Its limited so hurry pm me at www.facebook.com/miraahussin . Bayar cne ? Boleh guna topup transfer . But for those who used bank in method , miraa akan review blog dy and +1 day banner tu di tampal :D so , first come first serve . Ok now na g scola . tata :p

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Jom tambah ilmu!

Views
Asssalamualaikum ♥



Tingkatan 4
Bahasa Melayu

Novel

Pendidikan Agama Islam

Tilawah Al-Quran

Hadis

Akidah

Ibadat
Bab 13 : Lambaian Kaabah
              Unit 1 - Kewajipan Haji dan Umrah
              Unit 3 – Wajib Haji dan Umrah
Bab 14 : Sembelihan
Bab 17 : Jual Beli dan Sewa
Bab 18 : Gadaian dan Syarikat
Bab 19 : Hutang , Insurans dan Saham

Sirah Nabawiyah/Tamadun Islam
Bab 21 : Kerajaan Bani Umaiyah
Bab 22 : Imam Abu Hanifah Rahimahullah
Bab 23 : Imam Malik Rahimahullah
Bab 24 : Imam As-Syafie Rahimahullah
Bab 25 : Imam Ahmad Bin Hanbal Rahimahullah
Bab 26 : Imam Al-Bukhari Rahimahullah
Bab 27 : Imam Al-Ghazali Rahimahullah

Adab dan Akhlak Islamiah
Bab 28 : Akal Cahaya Hidup
Bab 29 : Adab Berhias Diri
Bab 30 : Adab Menjaga Orang Sakit
Bab 31 : Adab Amar Makruf dan Nahi Mungkar
Bab 32 : Adab Di Tempat Rekreasi
Bab 33 : Adab Menjaga Kemudahan Awam
Bab 34 : Adab Menziarahi Jenazah
Bab 35 : Zikrullah Pengubat Hati
Bab 36 : Adab Dengan Rasulullah SAW

Sejarah

Bab 1: Kemunculan Zaman Tamadun
→ Makna dan Ciri-ciri Tamadun
→ Proses Pembentukan Tamadun
→ Tamadun Mesopotamia
→ Tamadun Mesir Purba
→ Tamadun Indus
→ Tamadun Hwang Ho

Bab 2: Peningkatan Tamadun
→ Latar belakang serta Pemerintahan & Pentadbiran
→ Perundangan dan Peningkatan Ekonomi
→ Pendidikan , Falsafah , Sains dan Teknologi , Seni Bina , Sistem Sosial & Sumbangan

Bab 3: Tamadun Awal Asia Tenggara
→ Petempatan Awal Asia Tenggara & Ekonomi kerajaan awal Asia Tenggara
→ Pengaruh agama Hindu /Buddha dalam kerajaan awal.

Bab 4: Kemunculan Tamadun Islam dan Perkembangannya

Bab 5: Kerajaan Islam Di Madinah
→ Peristiwa penghijrahan ke Madinah.
→ Piagam Madinah/Sahifah Madinah.
→ Perjanjian Hudaibiah.
→ Pembukaan Kota Makkah.

Bab 6: Pembentukkan Kerajaan Islam dan Sumbangannya
→ Perlaksanaan sistem khalifah Islam.
→ Sumbangan Khulafa al – Rasyidin.
→ Kerajaan Bani Umaiyah
→ Kerajaan Bani Abbasiyah & Kerajaan Turki Uthmaniyah.
→ Faktor penyebaran Islam ke Eropah.
→ Pertembungan tamadun Islam dengan tamadun lain.

Bab 7: Islam Di Asia Tenggara
→ Kedatangan Islam di Asia Tenggara & Cara – cara kedatangan Islam ke Asia Tenggara.
→ Pengaruh Islam di Asia Tenggara 

Bab 8: Pembaharuan dan Pengaruh Islam Di Malaysia Sebelum Kedatangan Barat
→ Pengaruh Islam terhadap politik.
→ Pengaruh Islam terhadap sosiobudaya
→ Pengaruh Islam terhadap ekonomi.

Bab 9: Perkembangan Di Eropah
→ Perubahan di eropah dari Zaman Pertengahan awal hingga ke Zaman Pertengahan Akhir.
→ Zaman Penjelajahan dan Penerokaan.
→ Revolusi Pertanian.
→ Revolusi Perindustrian & Kesannya
→ Imperialis barat di Asia.

Bab 10: Dasar British dan Kesannya Terhadap Ekonomi Negara
→ Perkembangan aktiviti ekonomi sebelum dan semasa pemerintahan British.
→ Institusi kewangan atau perbankan & Perkembangan perkhidmatan insurans.
→ Dasar – dasar pertanian British.
→ Kesan – kesan dasar ekonomi British.

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

All the tips and infos

Views

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial