Tutorial: Pasang ombak-ombak tepi blog

Views
Assalamualaikum . Hoho korang suke ea tengok ombak-ombak mengarut kat tepi blog miraa ni? Haha . Okay itu lah yg korang panggil . Ombak-ombak . Haha . Dan ada yg kantoi pergi curi buka pagesource miraa . Memalukan sungguh . Ish .  haha dah tu salah pulak tu dia buat xD wahaha k jahat ni jahat . Actually miraa tatau nak buat tuto ni untuk pengguna template yg lain . Mungkin berbeza dari segi code . Miraa guna template denim . Dan kalau korang nak , korang boleh Download Denim Template . Dulu miraa tau katne nak tuka . Tapi cepat betul interface berubah dan tak tahu katne ==  Ok pada yg guna denim , korang ikut je tuto ni .
      1. Login blog dan g edit HTML. Korang tengok tuto 1 2 3 kalau belum tahu k?
      2. Search code ni ;
#content-wrapper {
      3. Korang copy code kat bawah ni dan ganti kat kawasan yg code kat step 2 .
#content-wrapper {
width: 1000px;
margin: 0 auto;
padding: 0 0 25px;
text-align: left;
background: url(http://3.bp.blogspot.com/-PNTxSnM4EPg/UU6KaWncxGI/AAAAAAAAHnk/fkXN2rw9iUA/s1600/miraahussin.png);
border-radius: 0px 0px 30px 30px
}
#main-wrapper {
margin-left: 25px;
padding-left: 10px;
width: 680px;
float: left;
background-color: #ffffff;
display: inline;       /* fix for doubling margin in IE */
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
#sidebar-wrapper {
margin-right: 25px;
padding: 10px;
width: 230px;
float: right;
background-color: #ffffff;
display: inline;       /* fix for doubling margin in IE */
word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
      4. Then preview template .

Kalau menjadi , korang tekan save dan boleh lah tukar header korang kepada 1000px okay ? Korang tengok gambar ni, lebih kurang macam ni lah korang tukar .
Dan yg warna merah tu pula korang boleh tukar dengan link gambar ombak-ombak korang sendiri . Tolong dan tolong jangan nak re-tutorial . Dah tu tak baggi credit pulak . Dah tu lagi , tak bagi masuk link miraa . Ishhh . Tu lah pasai miraa tak nak buat tuto =.= kan ada button share kat bawah ni , tekan je lah . Haha kbai.

Updated : Freebies ombak tepi blog (Colorful) 

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

17 comments:

  1. sha guna tuto ni. thanks mira :)

    ReplyDelete
  2. wa.. tuto bergune.. btw, thanks kak.. ^^

    ReplyDelete
  3. Assalam...kak miraa.Saye baru buat blog dan saye tau mcm mane nak gune.Tapi saye cri #content-wrapper { takde pon.tolong saye :(.

    ReplyDelete
  4. kak mira , memang kena 1000 ke ? emm , kalau 800 je tak boleh ? hehehehe X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpulang kat sndiri . yg pnting pndai adjust dengan post dan sidebar

      Delete
  5. kita guna . thankyou untuk tuto :)

    ReplyDelete
  6. kak Mira.. mcm mna nak trace klau org tu buka page source kite ke x ??

    ReplyDelete
  7. kak mira, kalau kita guna simple template mcm mane pulak? ape code dia?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini