Tutorial: Cara guna watermark

Views
Assalamualaikum . Akhirnya . Haha ngade je intro . Ada yg tanya apa fungsi watermark . Bagi miraa watermark ni penting for those yg ada online shop atau pun nak gambar or really just anything in multimedia type to protect their privacy . Err bukan privacy actually . More to hak milik . Hahaha . Yelah. Nowadays ramai yg suka copy-copy then save as their own and upload and claim that its their work . Lagi bahaya for those yg ber-online shop . Mostly orang akan copy your goods picture and konon jual . Tapi sebenarnya tidak . Dalam blog miraa ni pun mostly kat gambar-gambar tutorial , dah miraa letak watermark bagi mengelakkan dari dicuri . *Tapi tetap ada yg curi* haih .

So the first thing is you gotta have watermark . Boleh buat kat photoshop by making a new layer in transparent . Or you can just order :p haha promote jap . Miraa selalu gunakan Photoscape kalau nak apply watermark ni . Bukan susah pun . You just gotta download that application in the Free Stuff tabs . Bila dah download , buka dan just simply follow these picture and the numbers .






Step yg ke 8 tu adjust transparency :) bila dah siap, save . Haha thats all . now takde yg nak ngaku tu picture dia . Melainkan orang lain percaya yg itu dia dan tak bukak pun link yg terpapar kat watermark . Huhu .

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

5 comments:

  1. nice sharing. saya kadang2 guna mcm ni juga.

    ReplyDelete
  2. watermark ni, mmg kita kne adjust dkt stiap.gmbr eh?

    ReplyDelete
  3. Dulu selalu guna.
    Sekarang ?
    Malas hehe.

    ReplyDelete
  4. hai mira...jemput masuk Daim Giveaway http://akmakhaieri.blogspot.com/2013/11/daim-giveaway-by-akma.html

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini