Cerita yg tinggal... Al-fatihah, Baba...

Views
That feeling when you've lost your one and only superdad... It can't be described how hurt it is... Baba menderita kanser hidung kalau tak silap since Sept 2013... Masa aku masih kat Sarawak. On my birthday which is 12 Oct, Baba suruh balik Sabah for me to celebrate with them. Flight malam and direct stay hotel kat KK sebab too far to go home. Then during my final exam on semester one, my dad start his chemotherapy and I flew back to Sabah and slept at the hospital. The next day after I've done my interview I flew back to Sarawak for my last paper. Then the next day right after my paper finished, I flew back again to Sabah and go home with both of my brother.

Baba came home after 2 days cause nak habiskan sesi kimoterapi yg pertama. Masa masuk ubat okay, tapi rupanya yg sengsara bila dah kat rumah. Begitu juga dengan sesi kimoterapi yg lain.

After chemotherapy done, radiotherapy... For 7 weeks my mom has to send my dad ulang alik from Papar to Likas.

Bila dah habis semua, baba sihat. Awal tahun 2014 sihat... Tapi entah kenapa perasaan lain macam. Aku sengaja cakap stress pasal belajar and itu ini itu ini. I've finally decided to quit from poli and stay home... Baba pun tak susah hati... Then on July I started to work... Stay at Tg. Aru and my dad mula sakit sikit. But takde lah macam masa kat Sarawak. Then I quit from the job cause tak sedap hati dengan kerja tu. 

Then stayed home again jaga kedai... On August, baba tiba-tiba sakit.. Tapi tak lah teruk betul. Cuma kerap lemah-lemah badan... Hujung Aug baba mula bykkan rehat dan stay rumah. Awal Sept baba okay sikit and mampu lagi jaga kedai kejap-kejap...

Akhir Sept baba kat rumah ja... Until Oct baba mula susah jalan... Then kaki kanan langsung tak dapat jalan... Begitu juga tgn kanan... Mula tak dapat gerak. Perlahan-lahan baba semakin susah nak cakap dan makin susah nak difahami. Lama-kelamaan kami faham sbb isyarat yg baba bagi mudah utk difahami...

On Oct 2014, baba masih boleh taip sms dan masa aku kat kedai umi kat umah.. Baba wish selamat ulang tahun to me... The last msg that baba sendiri taip dan sendiri sendiri send to me was on 14 Oct 2014...  Then Umi dah yg guna nfon baba tlg reply or ans call org yg cari baba...

From hujung Sept baba tak dapat telan makanan... Bubur pun sikit sgt-sgt dpt masuk. Cuma air yg dapat masuk... Air putih... Air bunga... Then 100plus... Air terakhir yg aku bagi baba minum using syringe is ubat yg nenek bagi. Itu pun 1/4 je dpd syringe tu.. Then baba tak nak lagi. 

Kahak mendidih-didih kat dada baba.. Paksa nak g spital on last Sunday baba tak nak... Malam on 23 Nov, baba angguk nak.. Tapi bila umi dah siap-siap, baba terus tak nak pergi. Sampai keesokan pagi baba tidur dipangkuan umi. Then esok pagi mmg kena paksa jugak pergi.

Umi siap-siap, aku siap-siap.. Then abg dan umi angkat baba masuk dalam kereta. Aku duduk belakang dan pgg baba takut jatuh ke umi.. Dalam perjalanan, baba asyik gerakkan tgn suruh umi slow... Sampai kat hospital, baba tak melawan langsung.. Baring kat katil dan masuk ER.

Sedih sangat tengok baba lemah macam tu :'(

Masa kat dalam terus ambil darah dan ditambah oksigen.. Umi selesai park kereta, Umi masuk dan nurse suruh aku keluar. From 7am until 11am baba kat dalam ER. Dan during that hour umi mundar mandir... Then doc cakap ada pendarahan dalam perut. 

Satu tiub masuk ke mulut baba dan kelihatan darah pekat warna merah seakan-akan hitam keluar ke bag tu. Kiri kanan bercucuk jarum. Ditambah lagi oksigen sebab baba kurang oksigen... Tiub utk kencing pun ada.. On 12 something tu baba keluar dari ER dan dibawak utk Xray. Selepas selesai terus masuk wad.

Ada dua orang kawan baba yg bantu nurse and ma pindahkan baba ke katil. Smooth je.. Tak ada masalah.. Then umi suruh aku balik.. Aku singgah post office dan pos parcel cust, beli makanan dan pak cik Amdan volunteer tolong hantar pergi rumah. Perjalanan dalam 30 min plus plus... Tambah lagi kat kawasan rumah tak ada line Maxis..

Tak sampai 10 min, aku baru duduk dan mula makan... Sir Mezlan sampai dan suruh siap-siap nak ke hospital. Abg, Adi dan aku bsiap kunci rumah dan smua berselerak nak cepat... Dah kunci rumah dan kedai, hujan mula turun. Kami mula jalan...

Sampai hospital entah kenapa perasaan berdebar gila. Sampai kat wad, nampak cikgu-cikgu kawan umi ada duduk diluar.. Kami masuk dan nampak ustaz Kadir bacakan yasin kat sebelah baba. Bila tengok umi, mata umi merah. Tengok baba bernafas berat macam tu, dan orang bacakan yasin, umi pun dah nangis... Automatik air mata kami tiga beradik mengalir depan baba... 

The only words that I can say was "ba..kakak minta ampun..." And I cried... Kedengaran azan Asar dan ustaz minx diri utk pergi surau... Semakin ramai kawan baba dan cikgu-cikgu keliling dan bacakan yasin utk baba... Nenek sampai... Then boleh nampak yg baba betul-betul dah nazak... I was crying and suddenly semua berhenti baca yasin... Doc sampai cek degupan jantung baba... Yg lain diminta keluar and the only person who stayed there was nenek, her besan and me. I stood and don't know why it felt like my heart stopped beating. Topeng oksigen baba ditanggalkan.. Jarum-jarum baba di cabut... Umi tiba-tiba menangis kuat diluar.. Aku cuba tahan. Tiba-tiba makin kuat.. Cikgu terus bawak aku keluar dari situ dan semakin kuat aku menjerit menangis. Dada terasa sakit yg teramat dan tgn tiba-tiba memukul-mukul dada. Cikgu halang dan peluk aku kuat-kuat.. "Baba tiada sudah" the only thing that I can say.. And I don't know why I can't control myself and started to scream. 

Bila selesai nangis. Tiba-tiba rasa tenang.. Baba diusung ke van jenazah dan umi, abg, adi dan aku pun ikut. Pakcik Amdan duduk di depan utk bagi tunjuk jalan ke rumah... Dalam fikiran bermain-main.. "Baba... Ni la last sudah kita satu keluarga naik kereta sama-sama jalan dari papar pi rumah ba.."

Sampai rumah, nampak rumah dibersihkan dan orang-orang kampung menunggu ditepi jalan dan pagar sedia berbukak. Tak pernah aku sangka yg begitu ramai org yg menolong...

Malam pula begitu ramai yg bacakan baba doa... Budak-budak dari sekolah agama pun ada.. Ramai ustat-ustat dalam rumah... Penuh ruang tamu orang bacakan doa... 

Bila yg lain dah balik... Umi dan abg tidur sblh baba. Nenek pun sebelah. Aku dan adi baring dkt almari. Still dekat dgn baba. Keesokan pagi, orang rmai sampai.. Nampak kain kafan sedang disediakan.. Tempat mandi pun sudah sedia... Abg2 dan kakak2 adik2 baba pun ada... 

Baba dimandikan... Abg dan adi ada disana.. Aku cuma tengok dari pintu dan terus menangis.. Selesai dimandikan, baba diangkat .. Nampak macam senang j orang angkat.. Baba dibaluti kain kafan.. Abg cium dahi baba... Adi cium dahi baba... Dan sblm nak tutup, abg baba sempat sampai dan cium dahi baba...

Aku rasa muka baba cerah, bersih dan berseri-seri jauh daripada masa baba sakit. Betul-betul aku rasa aku nampak baba mcm putih... 

Selesai solat jenazah, naik semula ke can jenazah... Mula lagi bermain dalam kepala "baba.. Ini last sudah kita lima naik kereta sama-sama..." Sampai ke tanah perkuburan kg Kabang, semua dah siap. Ank baba, abg baba dan adik baba menyambut baba di liang lahad.. Besarnya tanggungjawab abg pada umur 16 thn... Papan ditutup satu persatu dan air mata mengalir... Tanah ditimbus perlahan-lahan dan semakin sebak rasa ini... 

Makcik cakap "byk lebihan tanah dy. Nda kedekut org ni."... Bila selesai.. Terasa angin yg nyaman lalu... Bila masuk dalam kereta... Mata seakan tak nak berpaling dari kubur baba... "Baba... Rehat lah.. Kami balik dulu..." :'( bermain lgi di minda 😭

Dah sampai rumah dan selesai.. Yg lain balik dan rehat sbb maghrib nnt dtg lagi... 

Terdengar umi bercerita... Yg doc pernah bagitahu jangka hayat baba tgl 1 tahun lagi... Tapi umi tak pernah ckp sbb tak nak jadi doa.. Org lain pun ada ckp... Kena bersedia walau apa pun... Sbb kanser ni kita tak boleh jangka sgt... Kadang sakit then kemudian sihat btl.. Tp  akn tiba-tiba sakit dan merosot terus..

Aku tak pernah menyesal dengan keputusan yg aku buat... Aku tak menyesal sebab aku dapat luangkan masa dengan baba... Byk masa dengan baba dan tak susahkan hati baba sebab aku ada di rumah dan tak jauh.. Aku satu-satunya anak perempuan baba... Mana baba tak risau... 

Semua berjalan lancar... Dan tak ada penghalang langsung... Aku anak manja... Aku rapat dengan baba... Skg... Aku cuma ada umi dan adik-adik aku ... Baba dah lama menderita... Skg baba boleh berehat dgn tenang :')

Al-fatihah

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

12 comments:

  1. sabar kak :') Al-Fatihah untuk arwah baba kakak :')

    ReplyDelete
  2. Sabar kak Miraa..kuat kan semangat akak...
    Salam Takziah buat akak sekeluarga...
    Al-Fatihah buat baba akak..

    ReplyDelete
  3. innalillah. al fatihah. be strong ya mayo

    ReplyDelete
  4. Innalillah hiwainailaihirajiun. Semoga arwah ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman. Banyakkan bersabar dan semoga tabah menghadapi ujian.

    ReplyDelete
  5. al-fatihah utk arwah baba akak..

    saya pon dah lalui benda yg sama 3 thn lalu.

    ReplyDelete
  6. Sabar k Miraa? I know hows your feeling. Sy pun dah pernah lalui semua tu. Sedih kisah awak niy. Sampai menangis sy dibuatnya. Sama lah kita. Ayah angkat kesayangan sy meninggal disebabkan Kanser Hati. Miraa kuatkan semangat okeyy :') apapun, banyak'banyak sedekahkan " Al-Fatihah "

    ReplyDelete
  7. Al Fatihah.. :'( sbr bnyk2. smoga baba awk tenang..

    ReplyDelete
  8. InsyaAllah Allah tw isi hati hambaNya..kita doa sma2..kita ada crita yg sma..mmg klu ikutkn hati mw ja sya nangis tpi smpai bila kn..tabahkn hati ya..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi membaca , jangan lupa tinggalkan komen :)
Fikir semula sekiranya korang ingin meninggalkan komen lucah, ugutan, mengancam, identiti palsu, dan menyakitkan hati. Baca AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998. Oh, sebelum tu, tengok lah site awesome
ini