Merindui kucing

Views
Assalamualaikum

Mok , Pencuri, Kecik, Cad

My cutie Cad 
*Gambar masa muka dia takut dekat penyapu*

Rindu kucing. Agak menyesal tak balik Jumaat lepas.  Takpa. Alang-alang kan . This Friday balik rumah dah. Jumpa kucing-kucing kesayangan T_____________T



Jom derma :-)
       
Terima kasih ;*

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Tips: Temuduga Juruteknik Komputer Gred FT17

Views
Assalamualaikum
Kalau semalam miraa cerita pasal interview untuk Jururawat, hari ni pasal Juruteknik Komputer pula. Yes, temuduga pertama tu tak dapat. Sedih much. HAHA. Agaknya sebab jujur pergi bagitahu yg miraa sedang belajar kot. Tu lah diorang tolak serta merta. So temuduga Juruteknik ni pun pergi kalau tak silap tahun ni. Hehe. Kalau jururawat hari tu kena bawak borang-borang yg kita download dan isi. Tapi untuk juruteknik ni pula lain sikit sebab terus kerja *kan?* hahaha.

Persediaan sebelum temuduga

  1. Berpakaian kemas dan formal
  2. Baca tentang komputer-komputer sikit
  3. Resume dan sijil-sijil yg berkaitan
Soalan-soalan yg mungkin korang kena siap sedia jawab. Well mungkin ada yg sama dan ada yg tak sama dengan orang lain. Masing-masing akan dapat soalan kacang dan tak berapa nak kacang. Deii apa punya ayat lah. Haha.

Virus ?
This part orang tu tanya virus apa yg miraa tahu. Bukan penyakit kat manusia ye tapi kat komputer. Haha. Dia akan tanya nama-nama virus yg kita tahu dan macamana virus tu merebak , apa yg virus tu buat kat komputer kita dan macamana nak hilangkan virus segala macam lagi. Haha.

Part-part komputer
Bahagian ni miraa tak banyak sangat disoal. Dia cuma tanya input device, output device , apa itu RAM dan fungsi dan bebenda lain lagi dalam komputer. Ada sorang tu dia cakap dia blank masa kena tanya tentang speaker . Then bila keluar bilik temuduga baru dia ingat. So baca-baca lah ye pasal devices and computer parts. HAHA

Problem thingi
Masa miraa interview , dia bagi satu situasi dimana ada orang ni yg tak berapa nak tahu pasal komputer tanya apa nak buat bila semua file-file dia hilang oleh virus. Men hentam je jawab then dia senyum haha. Then dia tanya lagi, kenapa tiap-tiap software mesti diuji semula sebelum dipasarkan. Bab ni pun men hentam je jawap.

Then yg selebihnya cuma ceritakan tentang diri sendiri blablabla pasal itu ini kemudian yada yada yada . Actually tak sampai pun 15 minit. Lelaki yg ditemuduga lebih kot 30 minit. Rata-rata perempuan semua tak lebih dari 20 minit dalam bilik temuduga dan sememangnya calon-calon yg pergi pun sikit bebenor. Tapi apa boleh buat la kan. Sama juga macam temuduga jururawat haritu. Tak dapat . Wahahahah xD

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Tips: Temuduga Jururawat Pelatih SPA

Views
Assalamualaikum ...
Macam jarang pulak Miraa update entry sekarang. Kalau dulu masa zaman mula-mula nak main blog , bukan main lagi sehari nak 10 entry dipublish. Tapi apa boleh buat lah. Mungkin sebab study dulu dengan timbunan esaimen yg buat Miraa tak update blog. Sekarang pun macam seminggu sekali pun susah sangat haha. Still got no idea what to write. But today I think I know. I can tell you that I have no experiences at all dengan temuduga. Ya. Sebab lepas es pi em dulu duduk rumah je lukis-lukis. So bila dah masuk IPTA, dapat pula temuduga untuk SPA... I was so 0.0 empty. Google dan Google untuk tahu mengenai temuduga.

On October 2013 Miraa dapat untuk temuduga Nursing for SPA. Dalam minggu exam final pula tu. Tapi preparations awal lagi lah buat sebab tahu kan yg interview tu dalam minggu final. So I Googled and found many entry pasal interview ni. But most of them lebih kurang sama dan entry pun yg lama-lama. Tanya cousin pula, dia cuma bagitahu yg buat muka betul-betul nak. Haha. Pasrah je lah. Then tanya dia apa lagi nak prepare, dia cakap Google. Sedap sangat jawapan dia x'D so here are few things that I can tell you... Mengikut pengalaman haritu untuk interview nursing.

Persediaan temuduga
  1. Pastikan pakaian korang masa tu kemas. Well yes formal. Berbaju kurung je paling senang. Kurangkan bergaya. Nak pergi temuduga pun bukan jalan-jalan. Jangan sampai ditegur "Ini mau p KK kah temuduga?" hahhaha
  2. Datang awal! Yes. Im already at the Mini Putrajaya @ 6.00AM. Gila kau semangat. Haha.
  3. Bawa sijil-sijil & semua yg diarahkan. Dan jangan lupa bawa pensil 2B untuk jawab soalan sebelum temuduga. Don't worry. Objektif je.
  4. Jangan neves luls. HAHA. Trust me. Memang ada yg akan gelabah. Pensel patah, barang jatuh, kertas hampir koyak, hahaha.
  5. Sentiasa senyum walaupun time tu memang rasa tak boleh senyum.
  6. Stay positive dan yakin dengan setiap jawapan yg dah korang berikan. Salah pun salah lah. Haha.


Perkenalkan diri
Haaa just blab dan cerita dari A sampai Z tentang diri sendiri. Then dia tanya pasal adik beradik, after that parents, siapa yg hantar pergi temudugaa dan lain-lain lagi.
Tahu tentang isu-isu semasa. 
Masa Miraa interview, dia tanya yg berkaitan dengan gula. Masa tu trending pasal "Kurangkan manis dalam lalala tambahkan manis disenyuman" ke entah apa ayat tu. Haha kan masa tu stay kat hostel dan sibuk dengan exam. Tv bukan ada lol. Dia akan tanya macamana nak nasihatkan pesakit diabetes sama ada dari segi permakanan atau pun senaman. Dan kantoi sikit sebab neves =____=
Tugas-tugas jururawat
Haaa ... Yg ni masa Miraa interview dia ada tanya. Just smile and jawab je. Kih kih kih. Kalau tak silap, haritu dia tanya banyaaakk kat part ni.

Kenapa pilih nursing
Well this part everyone tahu lah kan nak jawab macamana. Entah kenapa hari tu jujur sangat pergi cakap sebab ini sahaja tawaran yg saya diberikan. Hahaha. Bengong betui. Tapi adalah juga buat-buat ayat cakap suka bantu orang, itu ini itu ini sebab dulu pernah seminggu stay kat hospital masa mum sakit. 

Soalan-soalan lain
Masa Miraa interview hari tu dia tanya Miraa berapa dan nama-nama hospital yg ada dikawasan KK. Main petik je semua hospital yg Miraa tahu kat situ. Lebih kurang 4 lah yg miraa jawab. Then senyum nampak gigi je sebab memang tak expect pun dorang akan tanya benda ni. Wahaha.
Yep itu sahaja soalan yg Miraa dapat haritu. Kalau nak tambah lebih lagi ilmu boleh lah baca kat sini. Banyak info-info dan jawapan yg korang nak. Tapi most of the time Miraa dalam bilik tu dorang tanya about my dad. Yep. Sebab masa dorang tanya siapa yg hantar, I said that I take taxi cause my dad is in the wad for his chemotherapy. Then mula lah cerita pasal cancer tu. Hihik. I smiled but my tears are falling cause yelahh anak sulung kan. Hahaha :'D Okay. That's all. Harap membantu . Even tho I know its not. HAHA.

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Doodle+Logo: Yusmerryza single doodle

Views


Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Doodle: Yusmerryza's doodle family

Views


Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Doodle: Cikgu Yus (Single doodle) #RayaMood

Views


Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Doodle: Single doodle #RayaMood

Views

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Kerja? Rindu Sahabat dan ...

Views
Assalamualaikum .
Well its been a while. Padahal baru minggu lepas update blog. Syesly macam tak ada guna ja lappy ni. Asyik ditinggalkan sebab from morning to evening kat office. Asyik dengan call calling. Balik rumah pula mustahil takde benda lain nak dibuat. Lebih-lebih lagi tinggal sendirian hoho. Fikir haritu dah okay sikit tak tight sangat jadual dan tak penat. Tapi rupanya tekaan ku salah. Fizikal tak penat sangat tapi mental. Apa penyebab biar lah disimpan dalam kotak minda ni sampai bila-bila. Ewah kau.


Tadi throwback gambar-gambar 'jaman' study kat Politeknik Kuching Sarawak dengan kawan-kawan. Just imagine dalam sehari je dah 200+ gambar disnap. So tadi memang beribu lah yg dibelek. Tertawaku sambil mengalirkan air mata. Rindu sangat-sangat kat Sue, Nur, Indah, Ros & Imah. Kau gila ke tak rindu. Sebab I think they're sahabat. Have you ever feel that ... Alah susah nak cakap. Haha. That moment when you realize yg kita tak berjalan dibelakang mereka tetapi sebenarnya berjalan disisi mereka. Rasa macam disayangi gitu. Tapi lain lah kalau dengan parents. I always ikut kat belakang sebab they are the big boss. Luls. Hihi. Then, mereka berlima ni lah yg selalu ada disaat suka dan duka I masa kat hostel dulu. Ramadan. Ya. Kami mula rapat pada ramadan tahun lepas. Tapi entah lah kenapa malam ni betul-betul rindu kat dorang. Siap hantar SMS panjang berjela lagi sambil nangis-nangis menaip. Kau hado? HAHA :'D


Pretty sad that flight this July canceled. Tak apa lah. Lain kali je. Plan dulu betul-betul. Then jumpa dorang kat Kuching and date sampai lebam :'D saat terindah bersama sahabat. Walau cuma buat seketika. Saat-saat manis tu tak kan boleh dilupakann. Selalunya orang akan cakap dua benda. Sayang kat family dan juga cinta kat kekasih. Dan perasaan kat sahabat ni lain. Entah macamana nak describe. I never thought that I have them as my friend. Memang tak sangka yg akan timbul perasaan sayang kat kawan. They were like my sisters. Ye lah kau tahu-tahu je lah orang yg tak ada kakak ni macamana. Semua nak lapor kat mom je. Tu pun bukan semua. Lain lah kalau jarak umur dia dengan mak dia tak jauh sangat. Senang nak faham jiwa-jiwa muda ni. Ceitt xD!


Sometimes I do regret the decisions that I've made to quit from my stu-dies. Haha. Tapi apa boleh buat lah kan. Bak kata pepatah, nasi sudah menjadi bubur. Tidak boleh berpatah balik malah masa tidak boleh diundur semula dan diberhentikan. Cuma perlu terus pandang dan maju teruuuuuuuus ke hadapan. Untung lah I ada parents yg memahami dan <3 yg selalu bagi nasihat. Hehew. Just a friendly reminder to youngster. Jangan lah nak cuba-cuba berhenti. HAHA. Anda pasti akan menyesal. Mungkin bukan sekarang, tapi lama kelamaan perasaan menyesal tu akan datang. But pilihan kan berada ditangan masing-masing. So choose the best and the things I did is the best that I can think for me. Orang lain tak faham takpa, I'm not living to impress anybody pun. Wiolls have our own lives. Bah . Mengaarut jauh betul pula sudah ni. babai.

P/s: Sorry sangat-sangat atas ke-pending-an edit blog.

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Giveaway Cash RM1000 by Emas Putih

Views
As-Salam

[Sila Tekan Banner Diatas If Nak Join]





Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial