BBQ Dinner at Sunset Nexus Karambunai with friends

Views
Assalamualaikum . Late blog entry here. Been super busy for the past few weeks urus itu ini konon yang sampai sekarang dak siap hahaa. Nanti-nanti je lah update pasal tu. Kalau sebelum ni Miraa update pasal internship and part time at Nexus. This time jadi guest. Fuhhh. Hahahaha.

Well.. Actually ...



Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Nexus Resort & Spa Karambunai : Internship & Part timer (Final part)

Views
Hello. Good afternoon. This will the part 4 and the final entry from my last entry submission. Huehuehue. Todia. Omputeh haha. Okay, to be honest I’m not in the mood to type an entry tapi dah bosan, so kita kuatkan je lah semangat nak habiskan entry kita yg ber-part-part tuh. Huehuehue.
 
Kalau dalam entri sebelum ni Miraa ceritakan pasal kisah awal Miraa masuk kat NRSK ni, then tukar kitchen, after that bertukar jadi part timer… Entry kali ni pula Miraa still akan….


Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Nexus Resort & Spa Karambunai : Internship & Part timer (Part 3)

Views
Assalamualaikum. Okay. Macam yg dijanjikan *cakap sorang-sorang* ini entry sambungan kepada entry sebelum ni. Huhuhu. Kalau sebelum ni as trainee, this time as part timer. Haa kau. Hahaha. Okay. Kerja, kerja jugak. Tapi tahu tak yg sambil kerja, Miraa dengan Lia .....

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Nexus Resort & Spa Karambunai : Internship & Part timer (Part 2)

Views
Assalamualaikum. We meet again. Eseh hahaha. So this entry basically sambungan entry Miraa yg sebelum ni which is the part 1 Miraa practical kat NRSK dan kat bahagian Sunrise Kitchen. Dalam entry kali ni Miraa akan kongsi pengalaman Miraa sepanjang kat Sunset Kitchen pula semasa practical. Hahahaha. Mengadanya ayat kau Miraa *emoji mata keatas*


Okay. Masa Miraa first time masuk kat Sunset Kitchen ni kannnnnnnnnnnn~

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Nexus Resort & Spa Karambunai : Internship & Part timer (Part 1)

Views
Assalamualaikum! HOHOHO. Dah lama gila-gila tak hapdet blog or any entry yg panjang berjela dengan perkataan sebab busy dan takde masa nak ngadap laptop. Boleh nampak sangat that last year and this year blog entry sangat-sangat-sangat sedikit. Tapi last year lagi lah sikit HAHAHA. Career blogging pun dah terkubur *eceh career katekau* hahaha entah apa entah yg Miraa mengarut ni. Okay back to the topic *muka serius* huhu padahal senyum HAHAHA

So nak di ceritakan lah kisah selama internship di Nexus ni...

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Bae ke Sabah #zaenuramirastory

Views

Assalamualaikum. Heh hehh hehh... Selama ni duk hapdet-hapdet pasai bae kat pesbuk kat tuiter kat wicet kat blog dengan ayat-ayat budak hingusan gitchu. Kalau nak scroll entry lama pun tak sanggup lah nak baca. Dah edit kot semua sebab too childish :D 


So ceritanya pada bulan Julai lalu, si baeeeeee ni dah bawak parents dia berjumpa dengan family Miraa. APODIOOOO? Yes. Sini bah diorang di Sabah tu hari tu. Hahaha. Tapi for 3 days je lah. Hehe. Okay itu saja :')


HAHAHA apa-apa pun, doakan yg terbaik untuk kitorang... Mana lah tahu, tahun depan dapat kad jemputan. EH?! Hahaha amin... Okbai. HAHAHA.

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Seoul Garden with le buddies

Views

Assalamualaikum.

Is been a long long time tak update blog ahahah. Pv pun krik krik jer and totally no perubahan on the blog. Anyway, this post is about our last hangout together-gether gittue kat Seoul Garden. Tbh, this is my first time going there. Hihiks. Kesian haahahahaha.


Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Salad Kacukan 😂 #bloggergoestokitchen

Views
Salad Kacukan
Hai! Assalamualaikum. Hehe. Pernah tak korang rasa dalam satu masa korang nak makan dua jenis salad yg berbeza? What I mean is, nak acah-acah Western then tetiba nak Asian hahaha. Sebab entah kenapa dan bagaimana tetiba je craving. So here is the ingredients.

Tomatoes
Cherry tomatoes
Baby Romaine lettuce
Lemon
Cili cili padi cili cili padi
Salt & pepper


Okay some of you guys might say "whaaaaat?" or "apo bondo ni?" hahaha or maybe ada yg dah biasa kot buat. Nuffff said, lets start.

1. Bersihkan lettuce, and keringkan. After that boleh koyakkan into smaller pieces. Kalau korang tak kisah makan size beso-beso, takpe. Biarkan je lah hahaha.
2. Ambil tomato tadi then cut into wedges. Selalunya dapat 4-6 wedges for each tomato. Lepas tu korang belah dua pulak wedges tu. Kalau korang tak suka wedges, cut into cubes ke apa ke. For cherry tomatoes pula korang just cut it into half.
3. Now take the lemon and also cut it into wedges. Okay. For this actually ikut korang jenis suka masam yg macam mana. Kalau Miraa, Miraa akan cut the lemon into wedges and buang kulit dia. Then isi lemon tu tadi cut into cubes. Kalau korang tak suka masam, just squeeze the lemon to take the juice from it.
4. Cili padi pula korang slice. Kalau suka banyak, letak laa sampai 10 biji pun ahahah. 
5. Finally, mix semua item yg korang dah buat tadi. Letak salt & pepper sikit then selesai 👍🏻

Bak kata kawan Miraa haritu,
"Jangan pandang rendah kat makanan perempuan"

I should call this salad as Salad Kacukan hahaha. Wanna know the fun part? Kalau korang makan dengan slices of grilled meat lagi sodap! 👍🏻 using fork korang tikam daging, then the salad, every types of it then ngapp!!! Heaven bruh! Hahaha. Sana laa masam lemon and tomato, sana laa kerangupan baby romaine lettuce, sana laa ada rasa masin, sana laa rasa pedas daripada cili padi tu dan sana jugak laa ada rasa daging yg dipanggang. Tak daging, ayam. Mesti ada yg tengah berimaginasi bukan? Hehehe. Be adventurous dan rasa je hahaha. Okay lah. Till then, ttfn 💋


Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

mm. hi. lol.

Views


The story of my precious lunoks and why I can't get rid it off me. Uhuk. Welp. 
No baju raya for me indeed. No raya anyway. ⠀ ⠀ 

Hahaha. Siapa yg konon nak diet dari tahun lalu tapi sampai sekarang sama juga tak kurus-kurus raise your hands up 🙌🏻 Cause you're not alone. Berhari raya lah dengan lunoks yg cumils. ⠀ ⠀ ⠀


 P/s: Lunok ni [lemak] in dusun

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

76/91 — Entry bingung

Views
Helo. Assalamualaikum. Macam nda sangka laa kan mau abis sudah. Happy campur sedih pun ada sikit-sikit (sikit la). From day 1 to day 76 tortured mental and physically. Panas hati dengan orang itu dengan orang ini. Gaduh laa apa laa. HAHAHA. Penat dia tu omg. Putus ja nda ba kaki. Tapi belajar konon kan... Yet one of the best experience I ever had.

Biasa la kan. Lumrah manusia nak melenting laa itu la ini la sampai kadang-kadang lupa. Ada benda yg patut kita sembunyi dan tapis. Biasa la tu. HAHAHA. Walaupun pada permulaan macam kena buli-buli, tak pa. Kita sabar. Yelah. Siapa kita ni mau melawan, mau menjawap yedok?

Lain orang mungkin lain lah pendapat dia. Kita cuma jadi diri sendiri. Memang susah kalau kau kena dengan orang yg suka taip menaip di blog. I'm still a blogger inside me. I can't stop. Walaupun ada lah stop sekejap. Hahaha. But yes I can't stop from writting.

I'm not that famous blogger that you think I am. I'm not that really one blogger that you think can be good af like others write. Ada yg super bertapis. And yes maybe some people said that the content that I write kadang-kadang takde kena ngena ngan title or even my blog theme yg pink semerbak. Hahaha. But... This is just me. Macam-macam ada. Haaa tah pape tah. Nanti lah share full version or part by part for my INTERNSHIP @ NEXUS RESORT & SPA KARAMBUNAI. Tak stabil pulak isi entry ni. Hahaha. Kejap A kejap B kejap C. Maka sebenarnya nak cerita pasal internship. Hahahahaha. Kbai. 

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Baju Kurung Moden Terkini

Views
Baju kurung adalah salah satu pakaian tradisional yang sering menjadi pilihan wanita di Malaysia. Bukan sahaja dipakai sebagai baju raya pada sambutan Hari Raya Aidilfitri malah digunakan untuk ke majlis-majlis seperti kenduri kahwinmajlis makan malam dan majlis formal yang lain. Sifat baju kurung yang sangat versatile membolehkan anda memakainya untuk ke pejabat juga.

Kini ianya telah diberikan sentuhan yang lebih moden sesuai dengan arus trend fesyen Muslimah terkini yang sedang popular. Fesyen baju kurung moden terkini dilihat lebih segar dan membolehkan fesyen pakaian Muslimah berkembang ke satu tahap yang lebih tinggi dalam pentas fesyen Malaysia. Kemunculan rekaan baru yang lebih trendy juga adalah hasil daripada sentuhan kreatif pereka-pereka fesyen tanah air. Usaha mereka berhasil apabila pasaran dress Muslimah ini mendapat permintaan yang tinggi dan antara contohnya ialah baju kurung modenbaju kurung Pahang, baju kurung cotton, baju kurung pesak dan baju kurung Kedah.

Beberapa tahun yang lepas baju kurung peplum kembali popular and hit the fashion world with a full force. Stail yang sangat sinonim dengan biduanita Saloma itu telah digabungkan dengan rekaan baju kurung tradisional dengan rekaan yang lebih elegant. Dunia fesyen memperlihatkan kemunculan semula fesyen baju kurung ini dengan begitu meriah sekali. Ia juga menjadi antara trend fesyen baju raya 2014 yang paling popular dan menjadi pilihan ramai wanita untuk sambutan perayaan itu.

Raikan sambutan Hari Raya Aidilfitri 2015 dengan bajukurung moden daripada koleksi baju raya 2015 terkiniBanyak website online shopping Malaysia ataupun butik Muslimah online yang menawarkan pelbagai koleksi baju raya terkini online daripada pelbagai jenama terkenal serta koleksi eksklusif baju raya daripada pereka-pereka fesyen terkenal di Malaysia.

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

[ Music Entry ] Bad Guy by Meer Syafique

Views

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

[ Music Entry ] Cakap Lah by Meer Syafique

Views
Assalamualaikum .

New song from my bros :) Do support him.
Here's his official Youtube channel: MeerSyafiqueOfficial



Till then, ttfn .

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

[ Music Entry ] Pipi Pau by Meer Syafique

Views
Assalamualaikum.

Ahaha. So this is my brother's song. Titled "Pipi Pau".
Feel free to leave a comment about his first song even tho my blog is pretty krik krik now hahaha.
Here's a link to watch it on YouTube https://www.youtube.com/watch?v=eB-cPq-wF3k


Pipi pau~ Haha till then... Ttfn .
Btw do click here :3

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Mia Boat Noodle 🍜

Views
Assalamualaikum


Off day baru-baru ni Miraa keluar ngan Umi after 2 bulan tak jumpa. Yes, 2 bulan gittew. Hahaha. So macam biasa lah port lepak kat Imago. Right after Umi sampai terus pi cari makan. So we tried Mia Boat Noodle. As for me hari tu dah pi makan ngan Lia. Now makan dengan Umi pula ahahah. 

The difference is masa kat 1B dengan Lia, sikit je orang sebab kat sana baru buka branch tu. Tapi kat Imago, fulamak. Siap line up lagi sebab full. 

As for me okay lah. Ye lah. Mana tak okay nye kalau makan pun sampai berapa bowl entah. Hahaha.

Till then, ttfn 💋

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Fesyen Muslimah Kontemporari di EDZ

Views
Assalamualaikum 💓
Cantik kan? Macam yang korang tahu, semakin hari semakin banyaaaaaak jenama-jenama pakaian Muslimah yang muncul dalam industri fesyen Muslimah di negara kita ni. Bagaikan cendawan yang tumbuh selepas hujan, fenomena ni menunjukkan yang trend pakaian Muslimah semakin menjadi mendapat perhatian ramai especially modern girls yang berhijab gittew. Salah satu jenama pakaian Muslimah online yang berjaya menarik minat ramai hijabista adalah jenama EDZ. 

EDZ yang boleh dikatakan baru dalam industri fesyen tempatan ini menawarkan pelbagai aneka pilihan koleksi pakaian Muslimah kongemporari yang memfokuskan kepada golongan wanita bekerjaya yang amat mementingkan penampilan diri dan dalam masa yang sama ingin menutup aurat mereka. 


Oleh yang demikian, EDZ menyahut cabaran tersebut denganmenghasilkan pelbagai pilihan koleksi pakaian Muslimah modern seperti jubah moden, dress Muslimah, blouse Muslimahseluar Muslimah dan aneka pilihan tudung yang menarik

Bukan itu sahajakoleksi pakaian Muslimah EDZ ini juga amat versatile dan praktikal dimana ia boleh digayakan untukke mana sahaja dan pada bila-bila masa. Penggunaan fabrik yang berkualiti dan bersesuaian dengan cuaca di Malaysia menyebabkan koleksi pakaian wanita EDZ amatlah selesa dipakai dan tidak panas.


So... Untuk para hijabis yang mengidamman koleksi pakaian Muslimah yang modern dan opkos menutup aurat, make sure korang visit butik EDZ online hari ini juga untuk tawaran harga yang cukup istimewa!

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Hah.

Views
The fake smile.



Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Day 38

Views
Assalamualaikum. Weehu. Still in the same kitchen. Idk when will I be transfered. Haha. Kinda happy a bit cause next week my shift will be on night. The only fun thing about night shifts is that after I've finished my tasks, I can go to other kitchen to learn something. Well at least "something" lah rather than sitting wasting my time kat cafe. Walaupun sebenarnya saya suka lagi duduk diam scroll 9gag. Ahaha. 2 more days for morning shift. Chaiyok-chaiyok!

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

Day 28 — Internship

Views
Assalamualaikum. Hehe. So as for today my 28th day of intership I decided to blog my daily craps in my blog. Since I haven't blog for a while. Maybe I should start it back. As for now I'm just completing my log book before I'm off to the hotel for my night shifts which starts from 3PM-11PM. Hohoho.

Just now I deleted my WeChat apps from my phone cause I'm just kinda confused cause some people just hides their moment from me like wtf? Hahaha. I really dont get it tho. So for now the only way for people to connect me is via email , Instagram or maybe idk. I'm just too sick of this hiding thingi. Nyampah yuno. Hahahhaha.

So yah. I'll continue my daily blogging from now on and yes maybe it will be about my internship. See yaa

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial